luniseara


Gabbata
Ianuarie 4, 2011, 14:49
Filed under: Uncategorized


Când vei trece peste Iordan în pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă, să-ţi aşezi pietre mari şi să le văruieşti cu var;
Si pe pietrele acelea să scrii toate cuvintele acestei legi când vei trece Iordanul, ca să intri în pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă, în pământul unde curge lapte şi miere, după cum ţi-a grăit Domnul Dumnezeul părinţilor tăi.
După ce veţi fi trecut Iordanul, să puneţi pietrele acelea, precum vă poruncesc eu astăzi, pe muntele Ebal şi să le văruiţi cu var.
Să zideşti acolo jertfelnic Domnului Dumnezeului tău, jertfelnic făcut din pietre, fără să pui asupra lor fierul.
Jertfelnicul Domnului Dumnezeului tău însă să-l faci din pietre întregi şi să aduci pe el Domnului Dumnezeului tău ardere de tot.
(…)
Atunci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus pe Iisus afară şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit Pardosit-cu-pietre, iar evreieşte Gabbata.
Biblia este plină de aparente coincidenţe. De obicei, ele dezvaluie sensuri subtile, importante. Era prescris lui Israel să nu atingă dalta de pietrele jertfelnicului, ba era avertizat “dacă faci una ca asta, le spurci”. In schimb, “luxul” zeiţei-raţiune, care face pe om să pretindă că poate judeca având drept de viaţă şi de moarte, a făcut ca Iisus să fie dus spre pronunţarea sentinţei într-un loc frumos împodobit. Pardoselile din mozaic sau piatră fasonată cu dalta erau un lux costisitor pe atunci, mult mai mult decât sunt şi acum.
Iisus, de cele mai multe ori, întâmpină întrebările cu tăcere. Se autocondamnă prin încăpăţânare? Nu cred că este cazul. Cred mai degrabă că tăcerea sancţiona viciul de fond al întrebărilor lui Pilat:
“Ce este adevărul”.
Episodul judecăţii concentrează în întrebarea lui Pilat toată drama minţii umane ratacită în aparenţe. Iar în tăcere ghicim un răspuns făcut din întrebări autentice, grave: cum, fiind judecător, întrebi presupusul inculpat ce este adevărul ? Cum, tu, întrupare a justiţiei omeneşti, nu recunoşti adevărul ? Atunci, eşti descalificat din misiunea de a apăra ceea ce pretinzi că aperi.
Mai mult: este adevărul un “ceva”? Ce rătăcire! A văzut vreodată vreunul din noi adevărul “emers” dintr-o piatră ? Si-a “expus” vreodată lumina ecuaţia e = mc2 vorbindu-ne cu viu grai ? Iată, deci, adevărul este întotdeauna un “cineva”, nu un “ceva”. Cei care convocaţi raţiunea să aducă “dovezi” despre adevăr, ignorând persoana, deja aţi primit răspunsul… Degeaba este frumos pavat locul în care s-a facut convocarea. Degeaba sunt pretenţiile de “dreptate”. In zadar ideea că omul e o fiinţă nobilă. Este, dar nu în felul acesta.
Acum, cand scriu cuvintele acestea, cu siguranţă vreun ateu “convoacă” un credincios pe “frumos” pardositul teren: vrei să cred că Dumnezeu există – adu dovezi ştiintifice. După care exultă (încă mai josnic decat judecătorii acelor vremuri, care, cel puţin, şi-au operat crimele cu oarece frică…): vedeţi, nu există. Nu. Nu “vedem”. Tot ce vedem este curtea pardosită cu pietre cioplite. Adică spurcate… Cum să “vezi” întrebările fundamentale despre cineva numit Fiinţa Divină din perspectiva unui amfiteatru “pavat” retoric cu atatea silogisme… “cioplit” cu atatea “ornamente”…

Anunțuri

5 comentarii so far
Lasă un comentariu

Interdictia de a utiliza fierul este foarte interesanta, dat fiind faptul ca fierul a fost considerat a fi malefic in multe culturi. Mi se pare ca, in termenii acestui pasaj, se insista mai putin asupra interdictiei de a lucra piatra (desigur, nici aceasta nu era tocmai permis, ar fi o discutie lunga pe marginea acestui subiect si ar vira catre Templul lui Solomon si misteriosul shamir), cat asupra ‘celeia de a nu folosi fierul, fierul din care faci si armele cu care te duci la razboi. Intalnim si la greci, chiar in perioada timpurie a culturii lor, o semnificatie malefica a fierului, in contextul invataturii despre epoca de fier sau zodia de fier, asa cum o aminteste Nichita Stanescu, epoca dominata de haos.

Interesanta este indicatia de a varui pietrele, de a le albi. Intr-o traditie musulmana shiita se spune despre piatra de la Mekka, neagra dupa cum o stim, ca a fost candva alba, dar pacatul omenesc a innegrit-o. As aminti si o diferenta intre culturile iudaica si babiloniana, privitoare la aspectul materialelor de constructie: in timp ce evreii preferau piatra si varul, babilonienii, ca niste vajnici stramosi ai civilizatiei actuale, utilizau caramida si… smoala. Probabil ca, mai in gluma mai in serios, asa s-o fi innegrit in timp si piatra de la Mekka…

Comentariu de un ogar taliban

Poti dezvolta, locul semnificatiei malefice a fierului in cultura greaca antica? La fel ar fi interesanta si diferenta intre culturile iudaica si babiloniana in ceea ce priveste piatra si utilizarile ei. Poate ca aceste lamuriri vor aduce mai multa lumina…

Comentariu de luniseara

Nu stiu prea bine cu ce ar trebui sa incep, asa ca amintesc ca exista patru tipuri de epoci in cultura greaca, de aur, de argint, de arama si de fier. Ele apar inca de la Hesiod, unul dintre cei mai vechi ”poeti” greci, alaturi de Homer (probabil personaje colective amandoi, cel putin Homer, din cate stiu, era revendicat prin nasterea lui in ele de vreo sapte cetati grecesti – partea interesanta este ca, in felul lor, toate cetatile s-ar putea sa aiba dreptate; despre legenda conform careia Homer era un poet orb mai multi clasicisti au afirmat, pe buna dreptate, cred, ca nu trebuie luata literal, ci simbolic, in Grecia Antica prin orb intelegandu-se om cu facultate profetica, pe baza analogiei conform careia, cel care capata o vedere supralumeasca o capata sacrificandu-si-o/pierzand-o pe cea lumeasca). La Hesiod (”Munci si zile”) erau cinci epoci, de fapt, inca una, a eroilor, fiind intercalata intre cea de bronz si cea de fier, formula cu patru epoci fiind consacrata mai tarziu, de Ovidiu in ”Metamorfoze”.

Epoca de fier este o epoca a razboaielor, dupa cum ii spune si numele, fiind guvernata de Ares, dupa cum si in mediile alchimico-astrologice, fierul este asociat planetei Marte. E descrisa ca fiind epoca zarvei, a lipsei generale de rusine, a cruzimii, epoca in care se spune ca si copiii se vor naste carunti. Nu pare deloc o trimitere la aspectul benefic al batranetii, axat pe intelepciunea ei, ci poate, mai mult, la scurtimea zilelor celor nascuti in acest timp…

Comentariu de un ogar taliban

Intr-adevar, babilonienii erau mult mai avansati tehnologic decat evreii, inclusiv in materie de constructii. Episodul cu Turnul Babel, chiar daca nu mi se pare unul de interpretat literal, cred ca ilustreaza si el, la modul propriu, ceva din acest avans tehnic in constructii pe care il aveau babilonienii, avans axat pe prelucrarea materialelor de constructie: nici caramida, nici smoala nu le gasesti, ca atare, in natura. Totusi, n-as vrea ca cineva sa ramana cu falsa impresie ca acela care prelucreaza mai mult, care este mai calculat, mai tehnic, este automat, cel inferior. Ci, as sugera ca este vorba aici despre o pilda subtila referitoare la faptul ca acela care vrea sa intre in Casa Domnului din Ceruri, punandu-si mari sperante in lucruri dintr-acestea, pierdut este.

”Apoi au zis unul către altul: „Haidem să facem cărămizi şi să le ardem cu foc!” Şi au folosit cărămida în loc de piatră, iar smoala în loc de var.” (Geneza, 11:3)

Comentariu de un ogar taliban

”Apoi au zis unul către altul: “Haidem să facem cărămizi şi să le ardem cu foc!” Şi au folosit cărămida în loc de piatră, iar smoala în loc de var.” (Geneza, 11:3)

Citat care puncteaza teza articolului. Babilonul este si simbol al incercarii zadarnice a omului presupus automom de a cauta si determina Adevarul. A se intelege prin Adevar, Principiu Unic al tuturor principiilor, adica Dumnezeu. De fapt episodul babilonian gandit faustic reprezinta in mare parte metoda de lucru tutista, expusa in lucrarea „Omul tratat de antropologie crestina” ed. Timpul Iasi 1992. Altfel spus omul damnat, expulzat din Paradis, este evacuat in timp ( M. Heidegger ) unde, in urama discutie Evei cu diavolul, este secondat de catre acesta in istorie, pas cu pas… Oricum despre acest subiect va promit un material, de indata ce ma mai eliberez cu jobul 🙂

Comentariu de luniseara
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: