luniseara


Luni seara!
Ianuarie 3, 2011, 12:41
Filed under: Disclaimer

„Un curent de opinie pleacă de la mai nimic, când aparenţele par să stea împotrivă şi ţi se spune „majoritatea gândeşte altfel, ce poţi tu schimba?” Dar un curent de opinie plecat de la nevoi reale este cel mai greu de oprit lucru, odată atinsă o masă critică. Aproape toate schimbările într-o societate democratică ţin de inovaţie autentică şi opinii corecte. E timpul ca noi sa avem curajul sa abandonam mondenul si goana dupa comod facil sau superficial, devenind catalizatori ai progresului.”

In sfera falselor preconceptii, in perspectiva lumilor paralele traite de noi, de fiecare, se ridica inevitabil praful “cunoasterii lumii acesteia”. O societate in care suntem chinuiti de tusea seaca a cliseelor ridicate la rang de absolut.

Cine suntem?

In primul rand, oameni. Majoritatea tineri, studenti sau absolventi, chestionand postmodernitatea, prefixele si sufixele ei, lipsa de nou autentic si in acelasi timp, lipsa reperelor. Ne preocupa istoria ideilor si filosofia religiei, modernitatea si traditia, mistica, precum si chestiuni nu mai putin sofisticate ca vigoarea corpului social sau economic, traind vii complexe vis-a-vis de solutiile statului modern in chestiuni ca educatie, cultura, spiritualitate.

Ce vrem?

Sa creem un mediu in care sa recuperam discursul. Prin logica sa mergem, pana acolo unde logica nu ne mai poate trece. Sa vedem cand „Adevar” si cand „adevar”, abordand nu doar secvential, ci si concomitent, multiple perspective si cautand punctul in care se realizeaza coincidenta contrariilor, focarul ce topeste toate atributele pentru a le releva sensurile.

Confectiile lingvistice ale celor doua zone, cea spirituala si cea moderna, traiesc doua vieti paralele! Se impune o reactualizare in regim expres, iar acest lucru speram sa-l obtinem prin crearea unui nou limbaj, comun de aceasta data.

Am reusit sa reiteram Agora, aducand acest doua medii, cel laic si cel traditional din nou la masa discutiilor. Incercam sa detensionam cele doua pozitii aparent antagoniste, in realitate alimentate de false preconceptii, bunaoara una dintre ele ar fi ca, insasi conditia noastra de rasariteni ortodocsi s-ar afla la antipozi cu aceea de moderni.

Cum reusim?

Simplu!

Fiind prezenti!

Nicolae Steinhardt definea la un moment dat paradoxul in exclamatia : “Daruind vei dobandii!”
Si exista aceasta legatura intre a darui si a fi prezent, mai evidenta fiind apropierea, din perspectiva limbii engleze, unde “dar” si “prezent” sunt unul si acelasi!

Asa ca haideti, sa atingem eternitatea, in acest unic punct de incidenta perpetua, numit prezent!

Anunțuri

3 comentarii so far
Lasă un comentariu

Salut.
Am invatat candva ca cel mai important lucru este „Informatia”, asa ca un astfel de blog in care poti sa gasesti link-uri catre multiple surse de informatii nu poate fi decat unul binevenit. Nu de foarte mult timp am invatat sa fac diferenta intre socializare si comuniune si sper ca blogul este dedicat celor care simt si inteleg viata la fel si pe care nu-i leaga doar cateva idei comune ci o stare de spirit care il apropie pe om din ce in ce mai mult de Dumnezeu.

Doamne ajuta.

Comentariu de EMANUEL

Buna!

Interesant articol si interesant mod de abordare:) Din perspectiva personala, rezumand, am retinut cateva teme importante ce ar putea constitui motivul unor ample dezbateri, raportate la societatea actuala: ce este si cum se formeaza curentul de opinie sau opinia publica,reperele sau modelele de viata,relatia dintre modernitate si spirtualitate si, nu in ultimul rand, despre comunicare care poate duce la comuniune… Intotdeauna m-a pasionat acest subiect: ce este comunicarea si cum poate fi ea benefica pentru a ajunge la comuniune? Intr-adevar, ca oameni, nu putem trai decat prin relatii inter-personale, comunicand unii cu altii.In termeni sociologici, am spune „socializare”, aceasta fiind parte a comunicarii verbale si non/verbale, o comunicare inter/personala. Dar cum putem ajunge de la comunicare la comuniune si care este diferenta intre cele doua? De exemplu, Sf. Ioan Gura de Aur s/a folosit in comunicarea sa de filosofie pt a/L face cunoscut pe Hristos tinerilor pasionati de filosofie, aducandu-i astfel pe multi spre comuniune. Dar „ce este comuniunea?” v-ati intrebat vreodata? Care este diferenta dintre comunicare si comuniune? Important e, cred eu, sa fim sinceri si deschisi unii catre altii si sa fim intotdeauna vii sau prezenti, asa cum scrie in articol, pentru a putea cunoaste ceea ce e cu adevarat pretios si valoros in viata noastra.

Cu mult drag,
Simona

Comentariu de Simona Stefania

Poveste e lunga si aici prezentata lapidar, dar in esenta directiile mari sunt trasate!
Rolul discursului este important este adevarat, dar este adevarat ca si forma discursului
are un rol!
De exemplu, se obisnuieste a se discuta de pe pozitii antagoniste, ceea ce este un lucru
spun eu deloc folositor, pentru ca in cel mai bun caz ajungem ca cineva sa aiba dreptate.
Iar nu de a avea dreptate este nevoie ci de a deschide noi orizonturi de participare, care
sa fie comune atat zonei traditionale cat si celei moderne.
In fond aceasta ar trebui sa fie doar o conventie llingvistica, o categorsire nefasta, incadrarea i
n traditionalisti-moderni.

Nimic mai fals!

Sa ne amintim ca vorbim despre oameni nu despre categorii, etichete, sau sertare intr-un fiset.
Iar oamenii au valoare si daca ne oprim doar la atributele oamenilor, constatam in cel mai bun
caz prezentul. Dar ce facem cu petentialul, valoarea unei persoanei?!

Asta trebuie sa ne preocupe mai mult decat a categorisi, a demonstra constrarii sau erori, ori a
ne da dreptate!

Comentariu de luniseara
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: